Follow #FDFA

END OF SEASON Introdans | Celebrating Kylián!

Agenda

Te zien in Stadstheater Arnhem op 22, 23 en 24 juni 2017 | 20.15 uur | Stadstheater Arnhem | prijs v.a. € 29,-
– Live begeleid door Het Gelders Orkest –

Traditiegetrouw besluit Introdans het theaterseizoen met END OF SEASON. Dit altijd uitbundige en prikkelende ‘slotakkoord’ is deze keer geheel gewijd aan het oeuvre van meesterchoreograaf Jiří Kylián. Met Celebrating Kylián! viert Introdans Kyliáns 70ste verjaardag. Bijna 25 jaar lang leidde Kylián het Nederlands Dans Theater en zijn choreografieën – meer dan honderd in totaal – vormden zo’n 35 jaar het ‘gezicht’ van het gezelschap. Introdans heeft een lange werkrelatie met Kylián en zijn werk is geliefd bij het Introdanspubliek.

In END OF SEASON brengt Introdans een selectie uit het omvangrijke oeuvre van Kylián. Introdans vindt het belangrijk dat ook nieuwe generaties kennis kunnen maken met de enorme rijkdom en veelzijdigheid van zijn werk en inmiddels verwierf Introdans de rechten voor vijftien van zijn choreografieën. In seizoen 2016-2017 komt daar een heel bijzonder ballet bij, Lieder Eines Fahrenden Gesellen, dat deel zal uitmaken van END OF SEASON. Tijdens END OF SEASON zijn ook te zien: het mysterieuze Un Ballo, het gekke Trompe L’Oeil en het dolkomische ‘poederpruikenballet’ Sechs Tänze.

Lieder Eines Fahrenden Gesellen
Op de gelijknamige compositie van Gustav Mahler, is Lieder Eines Fahrenden Gesellen een van de topstukken uit Kyliáns romantische periode. Het ballet begon zijn internationale zegetocht, kort na de Nederlandse première in 1982, in The Metropolitan Opera House in New York en weet nog altijd de harten van de toeschouwers diep te roeren. Dit komt vooral door het prachtige samenspel van muziek en dans: als geen ander weet Kylián de essentie van Mahlers door smart en verlangen getekende liederen in dans te treffen.

Un Ballo
Het onder een feeërieke hemel van tachtig brandende kaarsen uitgevoerde Un Ballo is een prachtig ingetogen, stemmig muziekballet op twee composities van Maurice Ravel. Choreograaf Jiří Kylián zelf omschreef het stuk ooit als ‘een oefening in muzikaliteit en in sensitiviteit tussen mannelijke en vrouwelijke partners’. Complexe lifts, risicovolle balansen, nadruk op synchroniciteit én een steeds wisselende dynamiek zijn enkele van de uitdagingen waar de dansers op dit ‘bal’ voor staan.

Trompe L’Oeil
Introdans is, na het Nederlands Dans Theater, het eerste gezelschap ter wereld dat de rechten voor Jiří Kyliáns Trompe L’Oeil verwierf. Het ballet is een meesterlijke, luchtige potpourri van mime-achtige scènes, waaronder een dans voor opwindpoppetjes en een duet waarin het altijd en overal mobiel bellen op de hak wordt genomen. Oorspronkelijk maakte Kylián het werk voor 40+-ensemble NDT3, maar met zijn bizarre grappen en bewegingsvondsten is het aantrekkelijk voor toeschouwers van alle leeftijden.

Sechs Tänze
In het absurdistische Sechs Tänze toont meesterchoreograaf Jiří Kylián zich van zijn meest speelse en uitzinnige kant. De choreografie is gezet op Mozarts Deutsche Tänze en kan gezien worden als een ode aan de componist, die in Kyliáns ogen hét voorbeeld is van iemand die ondanks zijn vroege dood het leven in al zijn rijkheid, fantasie, clownerie en gekte begreep. In Sechs Tänze wordt alles ingezet – kolderieke humor, stoffige poederpruiken, hoepelrokken op wieltjes, minzame knikjes en beteuterde pruilmondjes – om, in de geest van Mozart, te onderstrepen dat het leven in feite niet meer is dan een maskerade of een generale repetitie voor iets wat dieper moet voeren en veel meer betekenis moet hebben.

Celebrating Kylián!
Op 21 maart 2017 werd meesterchoreograaf Jiří Kylián 70 jaar. Het Holland Dance Festival, Kylián Productions en Foundation, het Zuiderstrandtheater, Korzo Producties en Theater en Nederlands Dans Theater vieren zijn verjaardag in Den Haag groots met een gevarieerd festival: Celebrating Kylián!. Door het jaar heen worden met voorstellingen, filmvertoningen en tentoonstellingen alle aspecten van Kyliáns veelzijdige kunstenaarschap belicht. Introdans viert de verjaardag van Kylián in het oosten van het land en toont tijdens END OF SEASON vier parels uit het rijke oeuvre.

 

END OF SEASON Introdans | Celebrating Kylián!

Begin: 22 juni 2017

Einde: 24 juni 2017

Locatie: Stadstheater Arnhem

Adres: Velperbinnensingel 10
Arnhem, Gelderland 6811 BP Nederland

Website: www.arnhemsepodia.nl

Organisatie: Introdans

Website: www.introdans.nl

  1. OPENING 1E EDITIE STATE OF FASHION

  2. STATE OF FASHION EXPOSITIE

  3. FREE YOUR MIND FESTIVAL – 15TH YEAR ANNIVERSARY

  4. BLOES! Cirque de la Liberté

  5. ARTEZ GRADUATION SHOWS

  6. SALON DES REFUSÉS – FDFA OPENING + ARTEZ GRADUATION PARTY

  7. 10E EDITIE NACHT VAN DE MODE

  8. ARNHEMSE STOCKDAGEN

  9. INTRODANS END OF SEASON

  10. ARTEZ ART & DESIGN ARNHEM FINALS 2018

  11. LET’S PLAY | OFFICIAL FDFA CLOSING PARTY

 • Schrijf je in voor de nieuwsbrief van FDFA\
  Follow #FDFA

  Postadres

  Stichting Fashion Festival Arnhem Van Lawick van Pabstraat 121 6814 HD Arnhem

  Bezoekadres

  Broerenstraat 53 6811 EB Arnhem

  Fashion + Design Festival Arnhem

  E: info@fdfarnhem.nl T: 026 - 737 05 19