Workshop / Fashion / Textile
Gratis entree
Georganiseerd door:
Partner State Of Fashion

Met kleur kunnen we uitdrukken wie we zijn en hoe we ons voelen. Het is het eerste wat we zien als we naar een rij kleding kijken. En hoe vaak komt het niet voor dat we denken dat we iets nieuws moeten kopen omdat een bepaalde kleur "in de mode" is.

Hoewel de natuur onbeperkte kleuren heeft, wordt het meeste textiel geverfd met synthetische AZO-kleurstoffen. Hiervan zijn er vele kankerverwekkend en in de EU verboden. Maar het gebruik van chemicaliën tijdens het verven en de behandeling van afvalwater is niet gereguleerd in veel van de landen waar textiel wordt geproduceerd. Dit leidt tot giftige rivieren en hoge niveaus van kanker onder de arbeiders en hun gemeenschappen. Door een gebrek aan transparantie is het onmogelijk om precies te weten wat er in onze kleding zit of om zelfs de ingrediënten op de was-etiketten te vertrouwen.

Zowel vezels als verfplanten, mits ze in goede handen zijn, kunnen worden gekweekt op een manier die teruggeeft aan de bodem in plaats van deze uit te putten. Natuurlijke kleurstoffen zijn echter niet genoeg. De beitsmiddelen die nodig zijn om de kleur te fixeren en verkleuring tegen te gaan, kunnen ook problemen opleveren, terwijl afvalwater nog steeds op een verantwoorde manier moet worden behandeld. Er worden veel andere oplossingen ontwikkeld om textiel op grote schaal te kunnen kleuren, zoals gesloten kringloopprocessen, bacteriën, zeewier en C02 in plaats van water.

De Recovery Garden is een plek waar we onze kleding weer in contact kunnen brengen met de natuur. Hier kun je tot rust komen en het helende effect ervaren van het planten en zien groeien van zaadjes. Je kunt genieten van de alchemie die plaatsvindt bij het omzetten van bloemen, kruiden en bladeren in kleuren om natuurlijke kleurstoffen voor textiel te maken.

Images top to bottom: Widi Asari & Riyadhus Shalihin, Garcia Bello, Anabel Poh Zhi Ru top: Widi Asari & Riyadhus Shalihin middle: Garcia Bello Photo by: Juan Borgononi bottom: Anabel Poh Zhi Ru Photo by: Pim Top Title: “What A Time To Be Alive 2020” 2020

Alle dagen en tijden

03 juni 2022 11:00-17:00
10 juli 2022 11:00-17:00

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Follow #FDFArnhem