Lecture / Fashion / Graphic Design / Product Design

Dit was tijdens FDFA 2019
dus je kunt dit evenement niet meer bezoeken.

Georganiseerd door:
Ontwerp Platform Arnhem (OPA)

Het Fashion + Design Festival Arnhem heeft dit jaar als thema Identiteit & Gender. In samenwerking met het FDFA organiseert OPA een avond over wat ontwerpers kunnen betekenen in de vraagstukken rondom de vervagende grenzen tussen man en vrouw en de zoektocht naar identiteit. Is gender slechts een herhaling van stereotype gedrag of een wezenlijk onderdeel van je identiteit? En hoe kunnen we onze cultuur aanpassen aan de diversiteit van identiteiten en lichamen?”

19:30u inloop 
20:00u start programma

Entree: € 8,-
(OPA/BNO-members & studenten HAN IPO/RijnIJssel Creatieve Industrie: gratis)

Julius Thissen

Julius Thissen is artistiek onderzoeker en beeldend kunstenaar. Zijn onderzoek zet door middel van performance, fotografie, film en sculptuur vraagtekens bij (gender)identiteit en onze hedendaagse prestatiecultuur. De invloed van sociale verwachtingen en machtsstructuren op ons gedrag staan hierin centraal. Naast zijn werk als beeldmaker en onderzoeker is hij ook actief inclusie adviseur en curator. Zijn doel is om van de creatieve industrie een toegankelijke, diverse en inclusieve sector te maken en hij beoogt hiermee de emancipatie van de trans- en queer gemeenschap te bevorderen. Hij doet dit doormiddel van lezingen, het organiseren van onderzoeksprojecten, het ontwikkelen van residenties, het cureren van exposities en het adviseren van musea en instellingen. Zijn werk werd onder andere genomineerd voor de Warsteiner Blooom Awards,  Arnhemse Nieuwe en hij ontving de werkbijdrage Jong Talent van het Mondriaan Fonds.

Julius Thissen
Chet Bugter

Chet Bugter volgt de ArtEZ master in Fashion Strategy en heeft een achtergrond in Fashion Design (HKU): "Ik uit een schreeuw van verzet tegen een modesysteem dat vasthoudt aan strikte binaire gender-indelingen. Terwijl mode een geweldig hulpmiddel kan zijn bij het verkennen en uiten van je identiteit, lijkt het modesysteem als geheel het belang van het lichaam zelf te ontkennen. Via mijn werk wil ik de manieren omzeilen waarop de gender-tweedeling in en door mode tot uiting komt; ik stel nieuwe perspectieven voor op het modesysteem, met als doel dit systeem meer geïntegreerd, divers en inclusief te maken."

Janice Deul

Mode- & cultuuractivist, lifestyle journalist, schrijver (o.a. 'Little Black Hair Book'), (TEDx) spreker, moderator en oprichter van het  platform Diversity Rules.

Muziektheater door duo Charlotte Rackwitz & Armando van den Berg

Charlotte Rackwitz en Armando van den Berg zijn studenten Muziektheater. Zij hebben een fascinatie voor esthetiek binnen een maatschappelijk kader. Gender is een terugkerend thema in hun werk. Voor deze gelegenheid zijn zij op zoek gegaan naar manieren om de blik op de materialiteit van het lichaam te verwarren. Daarbij maken zij gebruik van muziek en ontwrichtende beelden.

Moderator: Aynouk Tan

Aynouk Tan observeert mode vanuit een antropologisch gezichtspunt. Als journaliste, curator en art-director bespreekt ze hoe de kleding die we dragen onze identiteit en percepties vormt. Daarnaast is ze werkzaam als columniste, trendanalist en strateeg voor verschillende bedrijven en modeontwerpers. 

Alle dagen en tijden

20 juni 2019 19:30-23:00

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Follow #FDFArnhem